Vejmrda !
Vejmrda !
Nenechte se mýlit za tímto názvem se neskrývá nic sprostého,neřkuli neestetického.Jsou to nastrouhaná jablka s křenem.
Nevím jak ten strašný název vznikl ale když jsem ho slyšel poprvé,nechtěl jsem ho ve spojení s tou dobrotou ani vyslovit.Teď už jsem si zvykl a nepřijde mi to divné,ale asi by tato pochutina zasloužila název vznešenější,leč nic s tím nejde dělat protože to prostě tak je a většina znalých by nevěděla o co se jedná!
Chce to trochu hovězího vývaru,jablka a křen.Poměr si musí každý určit sám a také každý křen je jinak silný,,myslím chuťově´´.Ale zhruba na pět průměrně velkých jablek asi deset centimetrů průměrného(cca3cm silného)křenu.Vše nastrouhat do pár lžic vývaru a nepatrně přisolit.Konzistence by měla být asi jako dětská jablková přesnídávka,,každý jistě zná´´.Pak nechat minimálně půlhodinku rozležet.
Hodí se výborně k vařenému nebo pečenému vepřovému kolenu i k dobré klobásce.
My jsme ovšem doma dělali vařené hovězí,nejlépe kližku a k tomu klasické houskové kynuté knedlíky,nic více.Knedlíky se omastí sádlem,,pro dietology jen trochu´´,přidá se vejmrda asi jako zelí k vepřovému a masa dle chuti a finančních možností.Schválně to zkuste,je to skvělé. DOBROU CHUŤ!!
Navíc je to výborný vzpružovák po propité noci,,pouze pro alkoholiky´´!!
Pro ostatní výborná večeře či oběd?!
Poznámka autora:dnes již houskové knedlíky nevaříme ale kupujeme v obchodě za,,slovy´´osm korun českých šišku.Za ty peníze bych na ně doma ani neuvařil vodu !!!!!! Díky skvělé energetické politice našich bývalých i současných vlád!!